Een domeinnaam kiezen kost tijd.
Je wilt gaan starten met je eigen website of webshop, maar het wil maar niet lukken om een goede domeinnaam te bedenken. Misschien denk je er een gevonden te hebben en dan is hij bezet! Het bedenken van een goede domeinnaam kan veel tijd kosten. Hoe bedenk je een goede domeinnaam? Wij nemen je mee door een aantal stappen om jouw domeinnaam te bedenken!

Wat is een domeinnaam?
Een domeinnaam is wat je boven in de balk intypt om een website te bezoeken. Een domeinnaam verwijst doorgaans naar een IP adres. Je maakt het met een domeinnaam dus gemakkelijker om je website te vinden als bezoeker.
Een domeinnaam bestaat uit 2 verschillende onderdelen: de naam en de extensie. Bij Webframer is dus: “webframer” de naam en “.nl” de extensie.
Naam
Bij het kiezen van je domeinnaam is het goed om te weten dat je niet alle tekens kun gebruiken. Bijvoorbeeld sterretjes of komma’s zijn verboden.
Extensie
De extensie/TDL (Top Level Domain) is bij Webframer “.NL”. Dit is een extensie gekoppeld aan een land. Voor Duitsland is dit bijvoorbeeld: “.DE”. Je hebt ook internationale extensies, zoals: .org, .com en .net. Deze gebruik je vaak als je als bedrijf internationaal opereert.
Heb ik een domeinnaam nodig?
Als je wilt starten met een website, webshop of een eigen e-mailadres wilt. Dan heb je een eigen domeinnaam nodig. Zonder domeinnaam kun je jouw website of webshop niet bereiken. Het hebben van een domeinnaam is ook niet verplicht als ondernemer. Wil je bijvoorbeeld geen website? Dan staat een eigen e-mailadres wel een stuk professioneler dan bijvoorbeeld een “@gmail.com” e-mailadres.
Hoe bedenk je een goede domeinnaam?
1. Kies voor een korte domeinnaam
Hoe korte je domeinnaam hoe beter. Bezoekers kunnen zo beter je domeinnaam onthouden voor een eventuele terugkomst op je website. Een korte domeinnaam ziet er ook professioneler uit.
- Kies voor 1 woord – bijvoorbeeld: webdesign.nl
- Of een korte zin – bijvoorbeeld: webdesignhuis.nl
2. Houd het simpel
Kies bijvoorbeeld niet voor:
- Koppeltekens – bijvoorbeeld: webdesign-huis.nl
- Cijfer ipv woorden – bijvoorbeeld: webdesign2go.nl
- Afkortingen – bijvoorbeeld: bvwebdesign.nl
- Foutieve spelling
- Accenten
3. Zoekmachine vriendelijk
Gebruik keywords die passen bij je dienst of product. Zo geef je bezoekers bij het zien van je domeinnaam al direct een indruk van je diensten of producten. Dit helpt zoekmachines ook bij het begrijpen van je website, webshop of blog.
4. Wees uniek
Het hebben van een unieke domeinnaam is belangrijk. Zo voorkom je dat bezoekers je verwarren met andere websites of merken.
Is mijn domeinnaam nog beschikbaar?
Je kunt je domeinnaam op verschillende manieren controlleren. Wij hebben op onze website een pagina gemaakt waar je kunt kijken of je gewenste domeinnaam nog beschikbaar is. Bekijk hiervoor op deze pagina. Wil je vinden door wie het domeinnaam is geregistreert? Ga dan naar sidn.nl.
Conclusie
Het kiezen van een domeinnaam kan je veel tijd kosten. Neem hier ook zeker de tijd voor. Je veranderd je domeinnaam namelijk niet zomaar. Dit is overigens ook niet verstandig om te doen. Dit kan voor veel verwarring zorgen bij je huidige klanten. Wil je hulp bij het bedenken van je domeinnaam? Wij helpen je graag! Neem gerust contact met ons op!